Oyama Masutatsu (07.27.1923-26.04.1994) – “Büyük Usta”, modern karate efsanesi. Kyokushin’in kurucusu. Bir reformcu olarak erdemleri, düşmanlar ve kıskanç insanlar bile herkes tarafından tanınan usta, karate-do’nun Budo’nun gerçek ruhuna dönüşünde büyük bir rol oynadı.
Oyama, 1923’te Kore’de doğdu. Seul’de liseden mezun oldu. 1938’de 15 yaşındayken Japonya’ya gitti ve burada 1941’de Tokyo Takuseku Üniversitesi’ne girdi. Orada Funakoshi Yoshitaki yönetiminde karate okudu ve kısa süre sonra 2 dan aldı. 1943’te üniversite eğitimini yarıda keser ve karate yapmaya devam ettiği orduya kaydolur, ancak şimdi Goju-Ryu’dur. Savaşın sonunda Oyama’nın zaten 4. dan’ı var. Oyama 1947’de bir karate turnuvası kazandı ve o andan itibaren kendini tamamen karate’ye adadı. 1948’de dağlarda emekli oldu ve kendini bir keşiş hayatına adadı.
Oyama, 1949’da dünyaya döndüğünde, karateyi sevdirmek ve kendini tanıtmak için boğalarla gösteri dövüşleri düzenlemeye başladı. Toplamda 52 dövüşte savaştı ve bunların 3’ünde boğayı yumruklarıyla öldürdü. Medya ve film şirketlerinin faaliyeti sayesinde Oyama Japonya’nın her yerinde tanındı.
Oyama 1950’lerde, efsanevi “Kedi” Gauguin Yamaguchi’nin savaştan sonra yerleştiği Tokyo’nun Asakusa bölgesindeki Gojukan dojo’da bulunuyordu. 1956’da, Toke Maiseki Shimbun (Tokyo Daily Evening Newspaper) gazetesi tarafından düzenlenen ve Oyama ile Japon Goju-ryu okulunun başkanı Yamaguchi Gogen arasında gösteri performansları ve gösteri kavgası düzenlendi ve iki yıl önce Yamaguchi, Oyama’yı 7. Dan Goju-Ryu kesi rütbesi.
Oyama, 1952’den beri, yeni bir karate okulu konseptini yaygınlaştırmak için, Batı’da bir sıçrama yaratan bir dizi uluslararası turlar düzenledi. Kalın tahtaları ve taşları kırar, zona kırar ve boğa boynuzlarını kırar, tek kelimeyle seyircinin hayal gücünü sallar.
Olağanüstü başarısı sayesinde 1954’te memleketine dönen Oyama, ülkenin her yerinden savaşçılar için gerçek bir Mekke’ye dönüşen ilk dojosunu açar. Hem ustanın kişiliği hem de budo sanatı olarak karate’ye gerçekten devrimci yaklaşımdan etkilenirler. Bu dönemde Oyama’ya gelen öğrenciler daha sonra Kyokushin’in ihtişamı oldular ve parlak ustalar oldular. Eğitimleri ve tartışmaları Kyokushin tarzını doğurdu. Ancak, 50’lerde ismin kendisi henüz mevcut değildi ve bu stile sadece “Oyama’nın karatesi” deniyordu. O zamandan beri Kyokushin, en büyük karate tarzlarından biri haline geldi.
Oyama’nın kendisi binlerce kişiye karate öğretti, ancak sadece birkaçı nasıl dövüştüğünü kendi gözleriyle gördüklerinden övünebilir. Gerçek şu ki, 1956’da Oyama ciddi bir diz yaralanması geçirdi ve bundan sonra neredeyse hiçbir zaman ciddi bir şekilde savaşmadı. Bu nedenle, sadece 1954-1956 arasında kısa bir süre içinde kendisine gelen öğrenciler onun dövüş tarzını anlatabilir.
Oyama, 1963’te, Karate okulunun karargahını (Honbu) inşa eder ve 1964’te resmi adı Kyokushin kaikan – Mutlak Hakikat Derneği Sarayı adını alır.
1966’da Kenji Kurosaki, Tadashi Nakamura ve Fujihira’dan oluşan küçük bir Oyama öğrencisi takımı, Tayland boks temsilcilerinin açtığı mücadeleye katıldı ve Bangkok’taki en güçlü Muay Thai dövüşçüleriyle yaptığı maçta 2: 1 galip geldiler. karate’nin ünü.
İlk Tüm Japonya Açık Karate-Do Turnuvası’nın yapıldığı 1969’dan beri Kyokushin tarzının spor gelişimi başlar. Daha sonra, benzer şampiyonalar her yıl yapılmaya başlandı ve 1975’te İlk Açık Kyokushin Karate Dünya Şampiyonası düzenlendi.
Oyama, hayatının son günlerine kadar, gerçek bir Budo ustasının canlı bir örneği olan Honbu’da eğitim gördü.
“Her gün saatlerce özverili bir şekilde antrenman yapabilmek için kişinin alışılagelmiş zevklerden vazgeçmesi ve dinlenmesi gerekir. Kendini inkar etme duygusu, baştan çıkarıcı şeylerin üstesinden gelmesine yardımcı olacak bir amaç duygusu olmalıdır. Seçilen Yoldaki her şeyi öğrenme arzusuyla yanıp tutuşan bir kişi, mümkün olan her dakikasını eğitime ayıracaktır ”
Masutatsu Oyama